Dr. Battery talanoa e uiga i maa: Tesla 4680 maa

Mai le BYD's blade maa, i le Honeycomb Energy's cobalt-free maa, ona sosoo ai lea ma le sodium-ion maa o le CATL era, o le alamanuia maa eletise ua oʻo i le faʻaauauina o mea fou.Setema 23, 2020 - Tesla Battery Day, Tesla CEO Elon Musk na faʻaalia i le lalolagi se maa fou - le 4680 maa.

 

ata

I le taimi muamua, o le tele o maa lithium cylindrical o le 18650 ma le 21700, ma le 21700 e 50% sili atu le malosi nai lo le 18650.O le 4680 maa e lima taimi le gafatia o le sela o le 21700 maa, ma o le maa fou e mafai ona faʻaititia le tau ile kilowatt-itula e tusa ma le 14% ma faʻateleina le vaʻavaʻa e 16%.

ata

Na taʻua saʻo e Musk o lenei maa o le a mafai ai ona maua se $25,000 taʻavale eletise.

O fea la na sau ai lenei maa taufaamata'u?Ona sosoo ai lea ma le iloiloina taitasi.

1. O le a le maa 4680?

Ole auala a Tesla e faʻaigoaina ai maa eletise e matua faigofie ma saʻo.O le 4680 maa, e pei ona taʻu mai e le igoa, o se maa cylindrical ma le tasi sela le lautele o le 46mm ma le maualuga o le 80mm.

ata

E tolu lapopo'a eseese o ma'a cylindrical lithium-ion

E pei ona mafai ona vaʻaia mai le ata, faʻatusatusa i le Tesla's original 18650 battery and 21700 battery, o le 4680 battery e foliga mai o se tagata umi ma malosi.

Ae o le 4680 maa e le naʻo se suiga tele, Tesla ua faʻapipiʻiina le tele o tekonolosi fou e faʻaleleia ai le faʻatinoga.

Lona lua, o le tekinolosi fou o le 4680 maa

1. Electrodeless taliga mamanu

I le faʻaogaina, o le lagona sili o le 4680 e sili atu.Aisea la na le faia ai e isi tagata gaosi oloa ia tele le maa i aso ua mavae.E mafua ona o le tele o le voluma ma le maualuga o le malosi, o le vevela e faigata ona pulea ma sili atu le lamatia o le saogalemu mai le mu ma le pa.

E foliga mai ua manatu foi Tesla i lenei mea.

Pe a faatusatusa i le maa cylindrical muamua, o le fausaga sili ona fou o le 4680 maa o le electrodeless lug, lea e lauiloa foi o le lug atoa.I totonu o se maa cylindrical masani, o le lelei ma le leaga apamemea pepa ma le alumini alumini separator e faaputu ma manua.Ina ia mafai ona toso ese mai le eletise, o se uaea taʻitaʻi e taʻua o le tab e faʻapipiʻiina i pito e lua o le pepa kopa ma le alumini pepa.

O le umi fa'afefe o le maa masani 1860 e 800mm.O le ave o le pepa apamemea ma sili atu le amio e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le umi o faʻamau e taʻitaʻia ai le eletise mai le pepa kopa e 800mm, lea e tutusa ma le taimi nei e ui atu i le 800mm le umi.

I le faʻatusatusaga, o le tetee e tusa ma le 20mΩ, o le umi faʻafefe o le 2170 maa e tusa ma le 1000mm, ma le tetee e tusa ma le 23mΩ.E mafai ona faigofie ona liua o le ata o le mafiafia tutusa e manaʻomia ona taʻavale i totonu o le 4680 maa, ma le umi faʻafefe e tusa ma le 3800mm.

E tele mea le lelei i le faʻateleina o le umi faʻafefe.E manaʻomia e le eletise e malaga mamao atu e oʻo atu i faʻamau i pito uma e lua o le maa, o le a faʻateleina le tetee, ma o le a sili atu le vevela o le maa.O le faʻatinoga o le maa o le a faʻaleagaina ma e oʻo lava i faʻafitauli saogalemu.Ina ia faʻapuupuu le mamao e faimalaga ai le eletise, o le 4680 maʻa e faʻaaogaina le tekonolosi taliga electrodeless.

E leai ni faʻamaufaʻailoga o le electrodeless tab, ae liliu le aoina atoa o loʻo i ai nei i totonu o se faʻamau, o le auala faʻatautaia e le o toe faʻalagolago i luga o le faʻamau, ma o le taimi nei e faʻafeiloaʻi mai le faʻasalalau pito i luga o le faʻailoga i le ipu aoina i le faʻasalalau umi o le. le ao aoina nei.

Le umi conductive atoa ua suia mai le 800 i le 1000mm o le 1860 po o le 2170 apamemea foil umi i le 80mm (maualuga maa).O le tetee e faʻaitiitia i le 2mΩ, ma o le faʻaogaina o le faʻaogaina o totonu e faʻaititia mai le 2W i le 0.2W, lea e faʻaititia saʻo e se faʻatonuga o le tele.

O lenei mamanu e matua faʻaitiitia ai le faʻalavelave o le maa ma foia le faʻafitauli faʻavevela o le maa cylindrical.

I le tasi itu, o le electrodeless ear technology e faʻapupulaina ai le nofoaga o loʻo i ai nei, faʻapuupuu le mamao o le faʻaogaina o loʻo i ai nei, ma faʻaitiitia ai le tetee i totonu o le maa;o le faʻaitiitiga o le teteʻe i totonu e mafai ona faʻaitiitia ai le mea o loʻo iai nei ma faʻaumiumi le ola o le maa;o le faʻaitiitia o le teteʻe e mafai foi ona faʻaitiitia ai le faʻatupuina o le vevela, ma le faʻapipiʻiina o le eletise E mafai ona oʻo atu i le 100% le faʻafesoʻotaʻi lelei i le va o le lapisi ma le pito o le maa, lea e mafai ona faʻaleleia ai le malosi o le vevela.

O le 4680 maʻa e faʻaaogaina se ituaiga fou o tekonolosi taliga eletise e tusa ai ma le fausaga o le sela, lea e mafai ona faʻaitiitia ai tau ma faʻateleina le lelei.I le isi itu, o le faʻaogaina o le faʻagasologa o laupepa e le o iai, faʻaleleia le lelei o le gaosiga, ma o le tulaga faaletonu e mafua mai i le uelo e mafai ona faʻaitiitia i le taimi e tasi.

ata

Ata fa'ata'ita'i o le monopole ma le fausaga pou atoa

2. Faʻatasi ma tekinolosi CTC

I le tulaga masani, o le tele o le maa, o le itiiti ifo o maa e manaʻomia ona faʻapipiʻi i totonu o le taavale e tasi.Faatasi ai ma le 18650 sela, e manaʻomia e Tesla le 7100 sela.Afai e te fa'aogaina maa 4680, e na'o le 900 maa e te mana'omia.

O le itiiti ifo o maa, o le vave ona mafai ona faʻapipiʻiina, o le maualuga o le lelei, o le itiiti ifo o le avanoa o faʻafitauli i totonu o fesoʻotaʻiga vavalalata, ma le taugofie o le tau.E tusa ai ma Tesla, o le tele 4680 e mafai ona faʻaititia le tau o le gaosiga o maʻa e 14%.

Ina ia faʻaleleia atili le malosi o le pusa maa, o le 4680 maa o le a tuʻufaʻatasia ma le CTC (Cell to Chassis) tekinolosi.O le tu'ufa'atasia sa'o o sela maa i totonu o le ta'avale.E ala i le aveeseina atoa o modules ma pusa maa, o le a sili atu ona faʻapipiʻi sela maa, o le numera o vaega o maa o le a faʻaitiitia tele, ma o le a faʻaleleia atili le faʻaogaina o avanoa o le chassis.

O lo'o iai mana'oga a le CTC ile malosi fa'atulagaina ole ma'a.O le maa lava ia e tatau ona tauaveina le tele o le malosi faʻainisinia.Pe a faatusatusa i le 18650 ma le 2170 maa, o le 4680 tasi maa e sili atu le malosi o le fausaga ma maualuga le malosi o le fausaga, ma o le sikuea sikuea lautele o se atigi alumini.O le atigi 4680 e faia i le uamea, ma o le malosi faʻavae e faʻamaonia.

Pe a faatusatusa i le maa atigi sikuea, o le faatulagaga o le maa cylindrical o le a sili atu ona fetuutuunai, e mafai ona fetuutuunai i le eseese o chassis eseese, ma e mafai ona sili atu le tuufaatasia ma le nofoaga.

E tusa ai ma le suʻesuʻega ma le faʻamasinoga a le "EMF", CTC tekinolosi o le tuyere o taavale malosi fou i le 2022, ma o se tui foi i le auala.

O le tuʻufaʻatasia o le maa i totonu o le tino e mafai ona faʻalavelaveina ai le tausiga o le taʻavale, ma e faigata ona sui le maa.O le a si'itia tau o auaunaga pe a mae'a fa'atau, ma o nei tau o le a tu'u sa'o atu i tagata fa'atau, e pei o tau o inisiua.E ui ina fai mai Musk ua latou mamanuina alavai e mafai ona tipi ma sui, e umi se taimi e iloa ai le lelei o le a aoga.

O le tele o kamupani taʻavale ua tuʻuina atu a latou lava fofo faʻapitoa CTC, aua e le gata ina toe faʻaleleia le maa, ae e manaʻomia foi ona suia le fausaga o le tino.E feso'ota'i lea ma le toe vaevaega o tagata faigaluega i le sapalai o alamanuia fa'atatau.

CTC ua na'o se auala fa'apitoa.O se tino maa ua tu'ufa'atasia, e le'i suia.O loʻo i ai se isi tekinolosi faʻasaga mai - o le fesuiaʻiina o maa.E faigofie ona fa'a'ese'ese le tekonolosi o le maa, ae o le ma'a e tele sona sao i le malosi o le ma'a.E fa'afefea ona filifili nei auala e lua o se ta'aloga i le va o tagata fa'atau maa ma OEM.

ata

ata

CTC tekinolosi tu'ufa'atasi ma le 4680 maa

3. Fa'afouina i le gaosiga o le maa, cathode ma anode mea

Tesla o le a faʻaaogaina le faʻaogaina o le eletise eletise, nai lo le faʻaaogaina o se solvent, o se aofaiga laʻititi (e uiga i le 5-8%) o se mea faʻapipiʻi PTFE faʻafefiloi lelei e faʻafefiloi ma le lelei / leaga eletise eletise, pasi atu i se extruder e fausia ai se fasi manifinifi o. mea fa'aeletise, ona fa'apipi'i ai lea o se fasi mea fa'aeletise i se fa'aputu u'amea u'amea i le taimi nei e fausia ai le eletise mae'a.

O le maa na gaosia i lenei auala e sili atu le faʻaogaina o le siosiomaga.Ma o lenei faiga o le a faʻateleina ai le malosi o le maa ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o le gaosiga i le 10 taimi.Fa'atekonolosi eletise mamago e ono avea ma fa'ailoga fa'atekonolosi mo le isi augatupulaga.

Tesla 4680 maa masini eletise eletise

I tulaga o mea cathode, fai mai Tesla o le a aveesea ai foi le elemene cobalt i totonu o le cathode.Cobalt e taugata ma utiuti.E na'o ni nai atunuu i le lalolagi e mafai ona eliina, po'o i atunuu le mautu o Aferika e pei o Congo.Afai e mafai e le maa ona aveese moni le elemene cobalt, e mafai ona taʻua o se mea fou faatekinolosi tele.

ata

Cobalt

I tulaga o mea anode, Tesla o le a amata i mea silicon ma faʻaaoga atili silicon e sui ai le kalafi o loʻo faʻaaogaina nei.O le malosi faʻapitoa faʻapitoa o le eletise le lelei e faʻavae i luga o le silicon e maualuga e pei o le 4200mAh / g, lea e sefulu taimi maualuga atu nai lo le eletise le lelei o le graphite.Peita'i, e iai fo'i fa'afitauli fa'aletonu e fa'atatau i le silicon e pei o le fa'alauteleina o le voluma o le silikoni, le lelei o le fa'auluina o le eletise, ma le tele o le fa'atosina-to'a muamua.

O le mea lea, o le faʻaleleia atili o meafaitino o le mea moni lava e maua ai se paleni i le va o le malosi ma le mautu, ma o loʻo i ai nei oloa faʻapipiʻiina o le anode o loʻo faʻaogaina i le silicon ma graphite mo le faʻaogaina.

O loʻo fuafua Tesla e suia faʻavae le paʻu o le silicon surface ina ia faʻaitiitia ai le gau, o se tekinolosi e le gata ina faʻatagaina maa e faʻavavevave, ae faʻateleina ai le ola o le maa i le 20 pasene.Na taʻua e Tesla le mea fou "Tesla Silicon", ma o le tau e $ 1.2 / KWh, lea e naʻo le tasi vaesefulu o le faʻasologa o le silikoni faʻatulagaina.

O anodes e faavae i le Silicon ua manatu o le isi augatupulaga lithium maa anode mea.

O nai faʻataʻitaʻiga i luga o le maketi ua amata ona faʻaogaina mea faʻapipiʻi anode.Fa'ata'ita'iga e pei o le Tesla Model 3 ua uma ona tu'ufa'atasia ni vaega laiti o le silikoni i le eletise leaga.Talu ai nei, na faʻalauiloa ai le GAC AION LX Plus faʻataʻitaʻiga.O le Qianli version ua faʻapipiʻiina i le omomi silicon anode chip maʻa tekonolosi, lea e mafai ona ausia le 1,000 kilomita o le ola maa.

ata

4680 maa silikon anode

I le aotelega o le lelei o le tekinolosi 4680 maa e mafai ona faʻaleleia le faʻatinoga aʻo faʻaitiitia tau.

3. Le a'afiaga mamao o 4680 maa

O le 4680 maa e le o se suiga faʻatekonolosi faʻalavelave, e le o se faʻalavelave i le malosi o le malosi, ae sili atu o se mea fou i tekinolosi faʻagasologa.

Ae ui i lea, o loʻo faʻauluina e Tesla, mo le mamanu o loʻo i ai nei o le maketi fou malosi, o le gaosiga o 4680 maa o le a suia ai le mamanu o loʻo i ai nei.O le alamanuia o le a mautinoa lava le tuʻuina atu o se galu o le tele-volo maa cylindrical.

E tusa ai ma lipoti, ua fuafua Panasonic e amata le gaosiga tele o 4680 maa tetele mo Tesla i le amataga o le 2023.Ole tupe fa'afaigaluega fou ole a maualuga ile 80 piliona yen (tusa ole US$704 miliona).Samsung SDI ma LG Energy ua auai foi i le atinaʻeina o le 4680 maa.

I totonu o le atunuʻu, Yiwei Lithium Energy faʻalauiloa e faapea o lana lala o Yiwei Power o loʻo fuafua e fausia se 20GWh lapoʻa faʻapipiʻi laina gaosiga o maa mo taavale pasese i Jingmen High-tech Zone.O le BAK Battery ma le Honeycomb Energy o le a ulufale atu foʻi i le fanua o maʻa faʻasolosolo tetele.O lo'o fa'agaoioia fo'i e le BMW ma le CATL ni ma'a fa'ato'a lapo'a, ma ua fa'amautu le fa'ata'ita'iga.

Fa'atulagaina o ma'a a'oa'oga a le au gaosi ma'a

Lona fa, o le malosi eletise e iai se mea e fai mai ai

O le faʻafouina o le faʻavaeina o le maa cylindrical tele o le a le masalomia le faʻalauiloaina o le atinaʻeina o le alamanuia maa eletise.E le faigofie e pei o le fa'afou mai le 5th maa i le 1st maa.O lona tino ga'o e tele fesili.

Ole tau ole maa e latalata ile 40% ole tau ole taavale atoa.O le taua o le maa o le "loto" e faʻaalia e ia lava.Ae ui i lea, faʻatasi ai ma le taʻutaʻua o taavale fou malosi, o le manaʻoga mo maa o loʻo faʻateleina i lea aso ma lea aso, ma o loʻo faʻatupulaia le tau o meafaitino.O le faʻafouina o maʻa ua avea ma auala taua mo kamupani taʻavale e atiaʻe.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o tekinolosi faʻafesoʻotaʻi maa, o taʻavale eletise taugofie o loʻo latalata i le tulimanu!


Taimi meli: Iuni-13-2022